WP Ważny temat Sponsor
WP Ważny temat Sponsor

Niedrogo, smacznie i bez mięsa. Zdrowa dieta jest prostsza, niż myślisz, kiedy gotujesz w ten sposób

Sponsor
Coraz więcej osób świadomie rezygnuje ze spożywania mięsa lub mocno je ogranicza w swoich jadłospisach. Powodów jest kilka: stan zdrowia, dieta wegańska, ochrona środowiska. Co zatem jeść, by urozmaicić swoje posiłki?

Mniej mięsa, więcej zdrowia

Mięso nie ma ostatnio dobrej reklamy. Jego produkcja mocno obciąża środowisko naturalne. Uważa się też, że może być przyczyną chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia czy niektóre nowotwory. Jego cena jest też coraz wyższa.

To wszystko sprawia, że wiele osób decyduje się zmniejszyć udział mięsa w codziennej diecie. Nie musi to oznaczać typowo jarskiego czy wegańskiego jadłospisu. Bynajmniej! Warto jednak nie opierać swoich posiłków wyłącznie na wędlinie i schabowym. Istnieje całe mnóstwo zdrowszych i bardziej wartościowych dań. Ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne.

W pierwszej kolejności jednak warto zmienić swoje nawyki i zacząć od podstaw. Zaplanuj więc swoje zakupy. Przygotuj plan posiłków i według tej listy zapisz, co powinieneś kupić. Zajrzyj też do swojej spiżarni. Czy masz w niej produkty, dzięki którym przygotujesz szybki i niedrogi posiłek? W tym gronie są kasze, ryż, pełnoziarnisty makaron, nasiona roślin strączkowych, passata pomidorowa, zioła, a także sezonowe warzywa i owoce oraz pieczarki. Dlaczego właśnie one?

Grzyby mają szalenie ciekawy smak i teksturę. Są pełne aromatu i wartości odżywczych. Dostęp do skarbów leśnego runa ogranicza się jednak do późnego lata i jesieni. Nie każdy też ma czas lub potrafi je zbierać. Alternatywą są grzyby uprawiane w ściśle kontrolowanych warunkach. W Polsce ich przedstawicielem są pieczarki, które dostępne są przez cały rok, produkuje się je lokalnie i w sposób zrównoważony przy minimalnym zużyciu wody. Na tle innych produktów świeżych ich cena jest względnie stała.

Dodajmy do tego bardzo dobrą jakość polskiej pieczarki i jej wysoką pozycję na rynku europejskim (co trzecia pieczarka serwowana poza granicami naszego kraju wyrosła i została ręcznie zebrana w Polsce).

Pieczarki mają też wysoką wartość odżywczą. Zawierają mało kalorii, są źródłem błonnika, witaminy D oraz pełnowartościowego białka. Nie zawierają soli i tłuszczu. Może je jeść cała rodzina, również małe dzieci (nie ma ryzyka zatrucia).

Źródło pełnowartościowego białka
Skarbnica witamin i minerałów
Wzmacnia smak innych produktów

Pieczarki dla każdego!

A jak to się ma to diety bezmięsnej? Otóż pieczarki doskonale pasują do dań bez jego udziału. Komponują się z wieloma warzywami. Łatwo i szybko przygotujesz z nich sos lub farsz. Ugotujesz też zupę, gulasz i leczo. Możesz też zachwycić swoich bliskich smakiem domowych zapiekanek albo pizzy. Możliwości jest całe mnóstwo!

Zaletą pieczarki jest m.in. wszechstronność jej zastosowania oraz różnorodność technik kulinarnych, które możemy wykorzystać do jej obróbki. Można ją smażyć, piec, gotować, dusić, marynować, a nawet kisić, podawać na surowo i suszyć – mówi Grzegorz Łapanowski, ambasador projektu "Europejskie pieczarki, ukryty skarb".

Kiedy byłem studentem i mój budżet był kruchy, kupowałem pieczarki na przecenie. Obierałem je i smażyłem na złoto. W ten sposób otrzymywałem jeden z najprostszych i najtańszych dodatków, który daje charakterystycznego "kopa" do dań. Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że pieczarki zawierają umami. Piąty smak, który wzmacnia i uzupełnia pozostałe: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Kiedy się je połączy, powstaje wyjątkowa głębia i harmonia zarazem – dodaje.

Jeśli więc chcemy mieć pod ręką produkt wysokiej jakości, a przy tym dający wręcz nieograniczone możliwości kulinarne, warto kupować polskie pieczarki. Są idealne dla każdego: amatorów wegańskiej kuchni, miłośników wyrazistych smaków, dzieci i osób szukających sposobów na tani i szybki posiłek. Można je podawać na śniadanie, np. łącząc z omletem lub jajecznicą. Pasują do obiadu – i to zarówno jako dodatek, jak i samodzielne danie. Będą też odpowiednie na kolację. Zaserwuj je gościom, np. w formie przystawki, ale pamiętaj też o nich na co dzień.

Trudno znaleźć inny produkt o tak wielu zaletach, wśród których na plan pierwszy wysuwa się wszechstronność i uniwersalność, a także niska cena idąca w parze z wysoką jakością. Pieczarki kryją w sobie to wszystko, a ponadto można kupić je w każdym sklepie. By do nich dotrzeć, nie pokonują tysięcy kilometrów – pieczarki uprawia się w wielu miejscach w Polsce, skąd są dostarczane w krótkim czasie od zbioru.

Pieczarki stanowią cenny dodatek do wielu dań. Przez lata zapomniane, dziś wracają do łask. Zachwycają się nimi kucharze i szefowie kuchni. Warto, by zagościły w naszej diecie na stałe.

Źródło: materiały partnera

Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.)