Nietypowe dania z pieczarkami w roli głównej. Gratka dla miłośnika domowego kucharzenia
Jeśli dotychczas podchodziłeś do pieczarek z rezerwą i wyłącznie od święta, czas to zmienić. Są nie tylko smaczne, ale też nadają charakteru innym daniom. Mają smak umami, nie bez powodu określany jako "esencja pyszności" – nie dominują smaku potraw, ale go wzmacniają.
– Zaletą pieczarek jest m.in. wszechstronność ich zastosowania oraz różnorodność technik kulinarnych, które możemy zastosować do ich obróbki – mówi Grzegorz Łapanowski. I dodaje:
– Można je smażyć, piec, gotować, dusić, marynować, a nawet kisić, podawać na surowo i suszyć. Pasują do sałatek, zup, zapiekanek, do dań z makaronem i z ryżem, do ryb, warzyw i mięs.
Do tych zalet dodajmy wysoką jakość i bezpieczeństwo. Pieczarki dostępne są przez cały rok i mogą je jeść dzieci (nie ma ryzyka zatrucia). Rosną w dużych, nowoczesnych i zazwyczaj rodzinnych pieczarkarniach, gdzie zbierane są ręcznie. Nie importujemy ich z zagranicy, bo to polscy przedsiębiorcy uprawiają jedne z najlepszych pieczarek w Europie. W tym zakresie jesteśmy liderami: w 2022 r. w naszym kraju wyprodukowano ponad 300 000 ton grzybów. Część z nich przeznaczona jest na rynek świeży, gdzie trafia tuż po zbiorze, dzięki czemu możemy kupić grzyby najwyższej jakości. Polskie pieczarki są też eksportowane, głównie do Wielkiej Brytanii, Niemiec i Francji.
Pieczarka – królowa świata grzybów
A co dobrego można przygotować z pieczarek? Przepisów jest tak dużo, że nie sposób wymienić wszystkich ciekawych kulinarnych połączeń. Ich wspólnym mianownikiem jest jednak świeżość.
– Pieczarka smakuje wówczas orzechowo, selerowo, migdałowo, z wyczuwalną nutą cytrusów m.in. pomarańczy. Jest ciężka, soczysta, krucha i chrupiąca. Idealna do kanapek i sałatek – wymienia Grzegorz Łapanowski.
– Świeża, śnieżnobiała pieczarka jest tak dobra, że można ją jeść na surowo, np. pokrojoną w cieniutkie plasterki na pajdzie chrupiącego, posmarowanego masłem chleba – dodaje Monika Mrozowska.
Na świeżo pieczarki doskonale smakują też w sałatce, np. w połączeniu z ogórkami kiszonymi, drobno pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą konserwową, ugotowanymi na twardo jajkami, wymieszane z majonezem, łyżeczką musztardy i świeżym koperkiem.
Pieczarki są też idealne do dań jednogarnkowych i takich, które z łatwością możesz zamknąć w słoiku, by sięgnąć po nie, kiedy brakuje czasu na gotowanie. Tak przygotujesz pożywne leczo (obowiązkowo z cukinią, papryką i dobrą kiełbasą), strogonow czy forszmak.
Tradycyjnie pieczarki są też dobrym dodatkiem do obiadu. Tu idealne są po krótkim usmażeniu na złoto. W takiej wersji bardzo ceni je Grzegorz Łapanowski:
– W pierwszej kolejności musimy mocno rozgrzać tłuszcz (olej rzepakowy, słonecznikowy, klarowane masło lub oliwę), na który wrzucamy odrobinę grzybów pokrojonych w ulubiony kształt. Jeśli skwierczą, to znaczy, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia, by smażyć, a nie dusić. To też znak, że możemy dodać więcej pieczarek, ale też nie za dużo, by nie obniżyć zbytnio temperatury na patelni.
Na tym etapie dodajmy też szczyptę soli, która "wyciąga" wodę i pomaga smażyć. I pamiętajmy: nie mieszamy! Czekamy cierpliwie, aż pieczarki pięknie się zezłocą i dopiero wówczas możemy je zamieszać. Podrzucamy je jak naleśnika, by odwróciły się na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę i gotowe.
Ich smak możemy uzupełnić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, łyżką masła, białym winem, skórką z cytryny albo pomidorkami koktajlowymi. Możliwości jest całe mnóstwo!
Jeśli jednak lubisz niebanalne przepisy, koniecznie przygotuj pieczarki w cieście z dodatkiem sera mozzarella. Potrzebujesz:
- 40 dkg małych pieczarek (nie będzie trzeba ich kroić i zachowają swój kształt)
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g sera mozzarella w kostce (można zastąpić go parmezanem)
- 3 łyżki mąki
- szklankę bułki tartej
- sól, pieprz, słodką paprykę, oregano
- olej do smażenia
Pieczarki umyj i oczyść. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, następnie dodaj starty na tarce o małych oczkach ser. Dodaj do masy i wymieszaj łyżką.
Do miski wsyp bułkę tartą. Pieczarki maczaj w serowym cieście (będzie dość gęste), następnie obtaczaj w bułce tartej i formuj w dłoniach większą kulkę.
Do średniej wielkości garnka lub wysokiej patelni wlej olej i dobrze go rozgrzej. Cierpliwości, to może potrwać kilka, kilkanaście minut. Kiedy tłuszcz będzie już bardzo gorący, wrzucaj pieczarki w cieście, by mogły się swobodnie smażyć. Wyławiaj je po 4–5 minutach za pomocą szerokiego cedzaka i odkładaj na papierowy ręcznik.
Tak przygotowane pieczarki w cieście będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Smakują na ciepło i zimno, np. z sosem czosnkowym.
Polecamy też przygotować jajka faszerowane z pieczarkami, do przygotowania których potrzebujesz:
- 7 jajek rozmiar M
- 11 pieczarek
- średnią cebulę
- czerwoną paprykę
- majonez
- olej do smażenia
- szczypiorek (sprawdzi się też koperek i rzeżucha)
- sól i pieprz
Jajka ugotuj na twardo. Pieczarki i paprykę umyj, cebulę obierz. Rozgrzej mocno olej, podsmaż cebulę, dodaj drobno pokrojoną paprykę oraz pieczarki. Dopraw do smaku. Smaż ok. 15 minut.
Farsz przełóż do miski, dodaj żółtka z jajek ugotowanych na twardo oraz majonez. Dobrze wymieszaj. Połówki jajek napełnij farszem, posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.
Smacznego!
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności.